Με ποιους θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης –Ονόματα, σενάρια και φήμες

Μπορεί στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Άκης Σκέρτσος να απέφυγε ν’ απαντήσει για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας ότι η ονοματολογία «αποτελεί δείγμα αλαζονείας» και «δεν βοηθά κανέναν», εντούτοις οι φήμες των τελευταίων ημερών για το ποιοι υπουργοποιούνται και ποιοι μένουν εκτός έχουν φουντώσει. Είναι γνωστό ότι η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί αποκλειστική προνομία του εκλεγμένου πρωθυπουργού. Εάν η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενδεχόμενο που μοιάζει βέβαιο, η… «βάσανος» του σχηματισμού κυβέρνησης θα ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι εξίσου γνωστό ότι η σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελεί μια περίπλοκη εξίσωση η οποία περιλαμβάνει τους κυβερνητικούς στόχους και πώς αυτοί θα θα περατωθούν, τις κομματικές ισορροπίες και μια σειρά από δεδομένα που χρήζουν καλό υπολογισμό και, σε πλείστες περιπτώσεις, εξισορρόπηση.

Η Aftodioikisi έψαξε και… προσπάθησε να μάθει από ποιους θα αποτελείται το επόμενο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο αστικός μύθος λέει ότι τα περί υπουργοποίησης είθισται να τα διακινούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι: είτε για να «κάψουν» ένα σενάριο που τους τοποθετεί σε θώκο που δεν τους αρέσει είτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να «πιέσουν» προς ένα χαρτοφυλάκιο που τους ενδιαφέρει. Φυσικά, πάντα υπάρχουν οι γνωστές καραμπόλες και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που αφήνουν τα υπουργικά κοστούμια ορισμένων στην… ντουλάπα.

Πρόσφατα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «ενός κόμματος» άλλα «όχι ενός χρώματος». Επιπλέον ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δεσμευτεί για αύξηση της παρουσίας των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο. Τι λένε όμως τα σενάρια;
Υπέρσυγχώνευση

Ένα από τα σενάρια θέλουν τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Η καινοτομία έγκειται στο ότι -σε αυτό το σενάριο- θα συγχωνευθούν τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το εν λόγω εγχείρημα της συγχώνευσης φαντάζει αρκούντως δύσκολο. Οπωσδήποτε, πάντως, οι μεταρρυθμίσεις και η ψηφιοποίηση του κράτους των τελευταίων χρόνων είναι ένα «χαρτί» που η ΝΔ επιδεικνύει και ως εκ τούτου η αξιοποίηση του κ. Πιερρακάκη μοιάζει δεδομένη. Αν τελικώς δεν προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, ο κ. Πιερρακάκης αναμένεται να κρατήσει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες.
Νέος ΥΠΕΞ

Για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών φαίνεται πως οδεύει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε μια σειρά από δύσκολες αποστολές την περασμένη τετραετία, είναι άνθρωπος μετριοπαθών απόψεων ενώ φαίνεται ότι χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη. Στο ίδιο σενάριο ρόλο αναπληρωτή ΥΠΕΞ ή υφυπουργού αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καιρίδης, που είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Πάντως, πριν το συγκεκριμένο δίδυμο, για το ΥΠΕΞ ακούγονταν ο Κωστής Χατζηδάκης ως επικεφαλής και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ως αναπληρωτής, σενάριο που έχει απομακρυνθεί.

Σημειώνεται ότι εσχάτως κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι μετά τις εκλογές στο ΥΠΕΞ θα δημιουργηθεί θέση μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού Εξωτερικών, στην οποία μάλιστα πρόκειται να τοποθετηθεί η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σε ιδιωτικές της συνομιλίες η κυρία Παπαδοπούλου αρνείται κατηγορηματικά τις φήμες.

Οικονομία

Όσον αφορά στα υπουργεία που σχετίζονται με την οικονομία, η σεναριολογία έχει ως εξής: Επικεφαλής για το υπουργείο Οικονομικών φέρεται ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ο Θεόδωρος Σκυλακάκης θα διατηρήσει την θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με τα υπουργεία Ανάπτυξης – Επενδύσεων και Εργασίας, οι φήμες δείχνουν Νίκο Παπαθανάση και Πάνο Τσακλόγλου αντιστοίχως.

Ερωτηματικά σε Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού

Επανειλημμένα ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι θα έχει «ιδιαίτερο» και «προσωπικό ενδιαφέρον» για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και εν γένει για το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Αυτό δημιούργησε την αίσθηση ότι μπορεί ως πρωθυπουργός να κρατήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο της Υγείας ως επικεφαλής, προκειμένου να δώσει έμφαση στα θέματα υγείας, και να τοποθετήσει υφυπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Υπάρχει και μια άλλη προβολή του εν λόγω σεναρίου: Σε αυτή η κ. Αγαπηδάκη παραμένει υφυπουργός και υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Σχετικά με το Παιδείας, έχει παίξει το όνομα δύο στελεχών. Του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μοιάζει… πολυζήτητος και της Άννας Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργού Παιδείας επί ΠαΣοΚ, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά από μακρά αναμονή θα αξιοποιηθεί, επιτέλους, σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

Για το υπουργείο Πολιτισμού όλες οι πληροφορίες δείχνουν την παραμονή ή μάλλον την επιστροφή  της Λίνας Μενδώνη.

Πού πάνε Άδωνις – Δένδιας

Ένα από τα ερωτήματα είναι που θα τοποθετηθούν δύο από τα βαριά χαρτιά (για διαφορετικούς λόγους έκαστος) της προηγούμενης κυβέρνησης: Οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Δένδιας.

Για τον κ. Γεωργιάδη είχε ακουστεί ότι κατηφορίζει προς Πειραιά και συγκεκριμένα προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι νεότερες πληροφορίες τον τοποθετούν στο χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ενώ στο Ναυτιλίας φαίνεται πως κατευθύνεται ο Κώστας Τσιάρας.

Όσον αφορά στον κ. Δένδια, τον πρώτο σε σταυρούς στις εκλογές της 21ης Μαίου, ακούστηκαν διάφορα. Αρχικά, ότι κ. Μητσοτάκης θα του προτείνει την Προεδρία της Βουλής. Εν συνεχεία ότι ο ίδιος ο κ. Δένδιας θα ζητήσει να πάει επίτροπος στη Κομισιόν και εσχάτως ότι θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Άμυνας που διατέλεσε στο παρελθόν. Η αλήθεια στις… 27 Ιουνίου.

Δικαιοσύνη και νέο υπουργείο

Για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης ακούγονται δύο ονόματα: Της Νίκης Κεραμέως και του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ, Γιώργου Φλωριδη. Η πρώτη εκτιμάται ως αποτελεσματική στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε στην Παιδεία τα τελευταία 4 χρόνια. Ο δεύτερος, με καταβολές από το εκσυχρονιστικό ΠαΣοΚ, αποτελεί μια από τις προσωπικότητες που στήριξαν σφόδρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα περασμένα χρόνια.

Η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική, πιθανολογείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικογένειας, το οποίο θα θεμελιωθεί μετά τις εκλογές.

Λοιπά υπουργεία

Τέλος, για το υπουργείο Περιβάλλοντος ακούγονται τα ονόματα των Χρήστου Στυλιανίδη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, ενώ για το Αγροτικής Ανάπτυξης, φημολογούνται τα ονόματα των Κώστα Τσιάρα και Λευτέρη Αυγενάκη.

Τέλος, το νέο “πρόσωπο” της κυβέρνησης θα είναι πιθανότατα ο σημερινός γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερώτημα, προς το παρόν, αποτελούν τα υπουργεία Εργασίας απ’ όπου αποχωρεί ο Κ. Χατζηδάκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος θα μείνει εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σχετικά